Privatlivspolitik
Fluefiskeri

⭐ Fluefiskeri

Fluefiskeri er en fisketeknik hvor fluefiskeren kaster et tung og tyk line (skydehoved), med en kunstig flue bundet i enden. Fluen kastes ved hjælp af en fluestang, fluehjul og en speciallavet flueline med vægt, som, modsat spinnefiskeri, gør det muligt at kaste en, næsten, vægtløs flue ud på vandet.

Fluefisker ved sø i skumringen
Fluefisker ved sø i skumringen

Man bruger en specialfremstillet fiskestang, kaldet en fluestang. Fluestangen gør det muligt, at kaste fluelinen et godt stykke ud i vandet, hvor det er selve fiskelinen man kaster og altså ikke vægten forenden af forfanget. Det gør også, at fluen lander let og elegant på vandet, som var det et levende insekt.

Fluefiskeri står i stærk kontrast til almindeligt spinnefiskeri med enten spinner, blink eller orm, hvor agnens landing altid giver et plask i vandet.

Når fluen kan præsenteres stille, roligt og naturligt foran fisken, vil den, i mange tilfælde, hugge efter byttet i det øjeblik det lander på vandoverfladen. Da fluen er bundet på nylonforfanget (yderste del af linen og efter den tykke, dominante kastevægt), vil fisken ikke mistænke fluen.

For mange fluefiskere er det netop præcisionen og håndværket i et fluekast, der virker tiltalende. Har du evnerne, kan du stort set lægge fluelinen og fluen hvor det passer dig og det giver stor indlevelse i lystfiskeriet. Det gør det i hvert fald i høj grad for undertegnede.

Med fluestang kan du ikke fiske med almindelig blink, spinner, wobler, jerk bait og andet lignende endegrej og tilbehør, ligesom du heller ikke kan kaste en vægtløs flue ud med en spinnestang. Med en fluestang er det fluelinens vægt, eller klumpen, man kaster med og ikke selve fluen. Går du specifikt efter råd og tips til spinnefiskeri, så læs mere under bombarda.

Kom godt i gang som fluefisker

Søørred fanget på flue
Søørred fanget på flue

Uanset om du er helt ny inden, eller hvis du for nylig har fået interesse for at prøve det og selv hvis du aldrig har hørt om det før, så håber jeg denne artikel vil hjælpe dig til en god forståelse af hvad det indebærer at fiske med flue i 2021.

Jeg vil beskrive emnet på en simpel og letforståelig måde og når du har læst artiklen, er mit håb at du vil vide præcis hvad det vil sige at kaste med flue.

Det vil forhåbentlig også give dig blod på tanden til selv at ville fiske, hvis du ikke allerede er ivrig fluefisker-entusiast.

👍 Fluekast: Hvordan gør man?

Fluekastet hører til den obligatoriske tekniske kunnen i forhold til fluefiskeri. Hvis ikke lystfiskeren mestrer teknikken, bliver det overordentligt svært at få fluen ud i vandet til fisken.

underhåndskast ved flod
Fluefisker – Fluekast er for både kvinder og mænd i alle aldre

Grundlæggende findes der to typer af fluekast – overhåndskast og underhåndskast. Hvilket kast du skal have op ad værktøjskassen afhænger af omgivelserne.

Du kan lave overhånds- og underhåndskast med både en- og tohånds fluestænger, men kasteteknikken er naturligvis lidt forskellig – alene af den årsag at du veksler mellem at bruge en og to hænder.

Jeg vil skynde mig at sige, at har du fået teknikken til fluefiskeri ind under huden, er det ikke særlig kompliceret at skifte fra den lille til den store stang. Heller ikke for en forholdsvis ny fluefisker.

Jeg gennemgår herunder forskellige kastetyper overordnet. Du kan også springe direkte til teknikken ved kastet.

Hvad er et overhåndskast?

Overhåndskastet er forholdsvis ligetil og er det kast de fleste forbinder med klassisk fluefiskeri.

Det ser sådan ud:

overhåndskast bagkast
Først bagkastet
overhåndskast fremkast
Så fremkastet

Det er kastet, der gør sig godt til åbne vidder, som for eksempel hvis man står på kysten eller ude i vandet, med masser af plads til alle sider.

Det er generelt overhåndskastet du kan kaste længst med, som ofte er nyttigt ved netop kysten.

Hvad er et underhåndskast?

At fremføre et underhåndskast vil sige fluekastet uden bagkastet, eller luftkast. I sin enkelthed, udføres det ved at trække linen op ved siden af dig i en ”D” linebue, for så at trække albuen ned mod hoften og derefter føre underarmen lige vandret frem og kaste linen ud igen.

underhåndskast D-linebue
Linen føres op ved siden af dig i en D-linebue

Ved underhåndskastet undgår man bagkastet og det egner sig derfor særdeles godt til steder med bevoksnings, træer, buske eller andet krat. Hele kastet foregår ude over vandet.

Hvem kan fluefiske?

Mange tror fejlagtigt at fluefiskeri er utilgængeligt for masserne – at det er for svært at lære for de fleste og at det primært er for en snæver gruppe af nørder.

Og ja, vi er nogle der elsker at nørde med forskellige kastetyper, men du behøver bestemt ikke være super-entusiast, eller stor fiskenørd, for at lære teknikken.

kursister øver fluefiskeri ved sø
Her står vi og øver ved sø, hvor jeg går rundt og hjælper/justerer ved alle kursister

Jeg siger altid at ALLE kan lære at fiske med flue (hvilket også er grunden til jeg ikke har problemer med at tilbyde læringsgaranti, men mere om det senere).

Jeg har haft tusindvis af kursister i min tid som kasteinstruktør – fra de helt unge til de ældre.

Jeg får ofte spørgsmålet (mest fra fædre) om jeg synes det er passende, at de tager deres lille søn eller datter med og svaret er altid et kæmpe stort JA.

Faktisk vil jeg sige, at børn er de bedste (og hurtigste til at lære teknikken)

Jeg har undervist børn ned til 7 år uden problemer – så længe der er en snært af interesse, kan det lade sig gøre.

Er du helt grøn og nybegynder i fluefiskeri, er der derfor hjælp at hente. Jeg tilbyder kurser til både begyndere (hvis du lige er startet eller overvejer at komme i gang) samt øvede (hvis du ønsker finjustering eller tilretning af kasteteknik).

Fluekast – sådan gør du

Her tager jeg udgangspunkt i kasteteknik med enhåndsstangen, som er den stangtype af fluestænger/fiskestænger man ser flest der fisker med og den størstedelen begynder med. Det er i øvrigt også med enhåndsstangen, som er mit mest populære fluefiskeri for begyndere. Her lærer du alt hvad jeg berører her og mere til.

Hvordan laver man et overhåndskast?

Overhåndskastet bruges når du har godt med plads bagved til bagkastet.

  1. Start med at trække forfanget og lidt af linen ud af topøjet på stangen så sænker du stangen ned til vandoverfladen. Træk nu let fra side til side, så linen af vandmodstanden trækkes ud til du har den linelængde ude du skal bruge til dine kast. Med linen ude i vandet, er du nu klar.
  2. Stangspidsens startposition er altid ned mod vandet. Sørg for at holde håndleddet stift og strakt i en ca. 30 graders vinkel fra bundduppen på stangen. Det er vigtigt at du holder denne vinkel igennem hele kastet – altså at du holder håndleddet stift i samme position relativt til stangen, igennem hele kastet.

    strakt håndled
    Hold håndleddet strakt i en 30 graders vinkel
  3. Træk nu stangen op ved siden af dig, så linen danner en bue der ligner et ”D”.

    underhåndskast hvordan
    Før linen op ved siden af dig
  4. Med underarmen, fører du stangen hurtigt og vandret fremad til et kontant stop klokken 10:00.

    før armen frem ved underhåndskast
    Før armen til til kl. 10:00 og stop.
  5. Nu rejser linen sig fremad og op i højde med stangspidsen, før med det samme armen tilbage til  kontant stop klokken 2:00 bag dig – stil dig lidt skråt og følg linens flugt bagud, så du kan se hvornår den strækker sig bag dig.– Så fører du under armen frem igen, helt vandret til position 10:00 og slip linen, inden stangen har helt afladet.
  6. Linen skyder nu helt vandret ud mod horisonten i ca. 3 meters højde. Husk at lave et kontant stop på stangen klokken 10:00, ellers vil det åbne linebuen foran dig og kastet går ikke ret langt ud, og forfanget lander bag fronten af linen. Hold stangen oppe til linen lander på vandet, sænker du stangen i fremkastet, trækker du linen ned på vandet og kastet bliver kortere. Husk at kastet bedst udføres i glidende bevægelser, med samme hastighed i fremkast som bagkast. Altså ikke i et eksplosivt fremkast som med en spinnestang, det bringer uro i linen og giver kun korte og krøllede kast.

Hvordan laver man et underhåndskast?

Underhåndskastet udføres ud over vandet og bruges til steder hvor træer, buske og krat afholder dig fra at kunne udføre et bagkast. Som med overhåndskastet, er det vigtigt du opretholder stift håndled i samme 30 graders vinkel gennem hele kastet.

  1. Start med stangspidsen lige ved vandoverfladen og linen og forfanget skal ligge helt udstrakt i vandet foran dig, hæv med underarmen stangen lodret op til stangspidsen er ca. 30 cm over horisonten. Denne bevægelse er for at få linen løftet ud af vandet.
  2. Drej med det samme 90 grader om til siden med overkroppen/underarmen stangen skal gå rundt i nøjagtig samme højde altså ca. 30 cm. over horisonten (til højre, hvis du er højrehåndet), nu flyver linen tæt hen over vandet og skal lægge forfanget i vandet ved din side. Når forfanget lander i vandet, vil det pga. vandmodstanden stoppe linens flugt bagud og lineformen “D” skabes fra vandoverfladen og op til topøjet på stangen. Det spænder stangen op til dit fremkast. Venter du for længe falder linen i vandet og kastet mislykkes, drejer du for hurtigt rammer forfanget ikke vandet og linen farer om bagved og hænger fast, drejer du for langsomt, trækker du bare linen igennem vandet.
  3. Før nu hvor du ser forfanget ramme vandet, underarmen ret og vandret fremad og stop fremkastet når stangspidsen igen når klokken 10:00 og linen flyver så derudaf. Sænk så stangen når du ser linen rammer vandet, og start hjemtagning af linen i ryk på 30-40 cm.
  4. Det er et såre simpelt kast, men det skal udføres helt nøjagtigt. En stor hjælp til at lære kastet hurtigt, er at anvende en line der har en farvemarkering på bagtaperingen, så øver/kaster du altid med den samme linelængde og dine kast tager altid den samme tid at udføre. Jeg har designet en line der hedder Xstream 8500, den er uovertruffen til netop underhåndskastet, og fantastisk til overhåndskastet også.
underhånds-D-linebue
Før stangen ud til siden og op bag dig i et raskt tempo og før armen frem. Stop kl. 2:00 og slip linen.

Video af fluekast til begyndere

https://www.youtube.com/watch?v=z_fSgVA9vlU

Fiskepladser – hvor kan jeg fiske med flue?

Mange ikke-fluefiskere (spinnefiskere, primært) forbinder måske udelukkende fluefiskeri med det klassiske overhåndskast, som kræver lige så meget plads bagtil som kastelængden foran, men sådan er det ikke altid.

Er der plads bagved dig er overhåndskastet et udmærket valg, men er der ikke, gør man brug af et af de andre kast i værktøjskassen. Derfor er det også en god idé at tage på kursus i fluekast, så du får en grundig gennemgang af kastetyperne og hvornår man bruger dem.

Kysten

dansk kyst
Der er rig mulighed for fangst af havørreder ved de danske kyster

Kysten er helt ideel til alle former for fluefiskeri, uanset sæson. Kystfiskeri er fremragende til både enhånds-fluestang såvel som tohånds-laksestang. Kystfiskeri, eller havfiskeri, er et godt sted at starte for begyndere, da der ikke er en masse bevoksning fluen kan sidde fast i.

Kystfiskeri er også sjovt fordi der er mulighed for at få havørred på krogen, og så er kystfiskeri generelt bare meget tilgængeligt og undertegnedes favorit.

Ved søer

store kattinge sø
Store Kattinge Sø – kan være svært at komme til at svinge stænger for siv og træer

Søfiskeri kan være lidt svært, da der tit er bevoksning af træer, buske, højt græs, siv og andet ved søen og det kan derfor være svært at komme til. Underhåndskastet er derfor ofte nødvendigt for overhovedet at få fluen i vandet.

Fisker du efter gedder, virker det godt med store fluer der ligner små fisk. Og husk geddeforfanget, med coatet stål-spids da de har skarpe tænder, der nemt kan bide almindelige nylon forfang over.

Put and Take: Afslappet lystfiskeri

Put and Take sø
Naturskønne Iglekærsø Put & Take på Lolland.

Put and Take (P&T) er meget tilgængeligt lystfiskeri og egner sig specielt godt til nybegyndere. Fokus er måske mest på en hyggelig dag sammen med en god fiskeven og afhængigt af bevoksning omkring søen, vil egne sig mere eller mindre til bagkast.

P&T søer har tit og ofte træer rundt om anlægget som er med til at begrænse vindstød og derfor kan det være et godt sted at starte hvis du er ny.

De udsatte fisk (primært regnbueørreder) bider gerne på din flue, og det er også en mulighed med et bombarda-flåd, hvis du ikke magter fluestangen.

Gode tips til fluefiskeri i Put and Take er, at fiske fluen langsomt (træk langsomt ind), lad den synke lidt efter den rammer vandet, mød tidligt op, inden solen bager lige ned, eller også senere på dagen. Små belastede fluer der synker hurtigt er ofte de mest populære.

Fisken bliver doven, sløv, døsig og varsom i stærk sol og varme, og er mindre villig til at hugge efter fluen midt på dagen. Er der højt græs og buske i vandkanten, kan det være en god idé at medbringe en linekurv, som du kan have fluelinen liggende i, men det vil naturligvis afhænge af omgivelserne.

Åen

Skjern Å
Lystfiskeri med fluen ved Skjern Å | Foto af Jan Nielsen

Åen er et andet godt sted til fluefiskeri, men måske forbeholdt lidt mere avancerede fluefiskere.

Du har sjældent mulighed for at gå ud i vandet, åen kan være smal og kræver derfor mere præcision i kastet og så findes der meget ofte bevoksning på begge sider, som fluen kan være uheldig at fange.

Lad dog ikke dette afskrække dig fra at prøve – det er utroligt givende når du får å-fiskeriet til at flaske sig – det gør virkelig fluefiskeri til en sjov aktivitet.

I de danske åer fisker jeg personligt primært efter havørreder, bækørreder, stallinger, aborre og laks. Havørreder og laks er stærke fisk som giver kamp til stregen og er yderst sjove at fange. Der kan dog være langt imellem dem (især laks), men så er glæden ved at kroge en også bare så meget sjovere.

Ved å-systemer findes der rigt dyre- og insektliv. Et godt tip er at prøve at matche fluen med fluer der klækkes på tidspunktet. Som med meget andet fiskeri, er de bedste tidspunkter tidlig morgen og sen aften.

Et godt bud på maksimering af hug, vil være tidlig morgen til lidt op ad formiddagen, inden solen bager alt for hårdt. Prøv med en nymfe eller vådflue – det plejer at virke.

Hvad kan fluefiskere fange på flue?

Generelt kan du fange det samme med en fluestang som du kan med en spinnestang. Den primære forskel ligger i længden på kastet og hvilke fisk du kan ”nå ud” til.

Fisker du om morgenen eller aftenen, hvor fiskene trækker længere ind mod land, er det ofte ikke engang nødvendigt at kaste særlig langt, så her vil fluefiskeriet være ideelt.

Fangstmuligheder vil selvfølgelig variere afhængigt af hvor på kloden du befinder dig, men i Danmark gælder det blandt andet havørred (Salmo trutta trutta), bækørred (Salmo trutta fario), stalling (Thymallus thymallus), laks (Salmo salar), gedde (Esox lucius), aborre (Perca fluviatilis) og mange flere.

Derimod egner fluefiskeriet sig mindre godt til hurtige stimefisk som sild (Clupea harengus), hornfisk (Belone belone) og makrel (Scomber scombrus), hvor et hurtigt blink eller flerkroget forfang fungerer bedre.

⚡ Fluegrej: Hvad skal jeg bruge?

Der findes utroligt meget fluegrej, endegrej, udstyr og tilbehør til alle mulige typer af fisk og stilarter.

Meget af fiskegrejet på markedet generelt, er specialiseret til at maksimere dine chancer for at få fisken til at bide – tilbehøret lige så.

Jeg tror de færreste vil have indvendinger mod større chancer for hug, men for nybegynderen kan det komplicere tingene ret hurtigt. For hvad vælger man og hvorfor?

Her får du en nem og overskuelig gennemgang af fiskegrej, tilbehør og udstyr du, som begynder, skal bruge for at komme i gang med at fiske med flue i 2024.

Jeg har taget udgangspunkt i fluegrej vi sælger gennem 2biz, som jeg samarbejder med, men der findes mange andre gode mærker på markedet for fiskegrej, som alle fremstiller gode produkter. Blandt dem kan nævnes Greys, Sage, Orvis, Guideline, Salmologic, Scierra, Loop, LTS og flere andre. Fiskegrej nævnt kan desuden købes online, så du slipper for besværlige åbningstider.

Fluestang

Når det kommer til stænger, er det min anbefaling er at starte med en 4-delt enhåndsstang i en god kvalitet. Den er nem at have med rundt, er alsidig og kan bruges i både søer, Put and Take, på kysten og i åer.

OPUS 1-2 fra Xstream fluestang - AFTM klasse 7
OPUS 1-2 fra Xstream – 9 fod (2,70m.) 4 delt AFTM-klasse 7  – Vejl. pris ca. 3500,- DKK.

Et godt bud er OPUS 1-2, 9 fods, klasse 7 fra Xstream serien – blandt stænger i absolute top. Den er fire-delt og er derfor meget kompakt. Den passer også i en almindelig rejsekuffert, hvis du skal udenlands.

Fluestangen har en forholdsvis “dyb aktion”, hvilket vil sige at stangen bøjer jævnt igennem fra top til håndtag ved fluekastet.

Det giver rolige, stabile og lige kast, og kræver ikke særlig meget fra lystfiskerens side. Ideelt til begyndere og let-øvede. For uddybende information, se min guide til valg af fluestang til fluefiskeri.

Vejl. udsalgspris er omkring 3500 kr.

Fluehjul

Jeg vil skynde mig at sige, at fluehjulet ikke bare er til at holde linen. Selvom man, som fluefisker, er mere ”hands-on” med linen end ved spinnefiskeri, er det stadig nødvendigt med at godt bremsesystem og kuglelejer af fornuftig kvalitet. Der er ikke noget værre end et hjul der knurrer som en gammel søulk når man hiver linen ud.

xstream fluehjul
Xstream fluehjul – G2 model AFTM-klasse 7/9#

Et godt hjul, der opfylder ovenstående kriterier, er G2 model 7, #9 fra Xstream. Hjulet har et godt, robust og vedligeholdelsesfrit og silkeblødt bremsesystem og det passer perfekt til OPUS 1-2 fluestangen.

Jeg bruger selv hjulet og har haft det med på fiskerejse til Cuba. Det salte vand på de breddegrader kan nogle gange være et problem med hjul af dårligere kvalitet, men ikke med dette.

Er du interesseret i at se mere om fisketur til Cuba, så klik linket nederst på siden og kom med på næste “trip”.

Fluehjulet har en vejl. pris på ca.  2300 DKK

Flueline

flydende flueline xstream wf8500
Xstream WF8500 flydende klasse #7

Her har jeg valgt linen Xstream WF8500 flydende klasse #7. Jeg foretrækker selv at fiske med flydeline, men linen fås også som langsomt synkende.

Linen er 27 meter lang, hvoraf kasteklumpen er 8,5 meter. Vægten ligger desuden foran, deraf WF (weight forward).

Linen er hvid med en 1 meter lang rød bag-tapering. Bag-taperingen er overgangen til runninglinen, som støder op til, bagerst.

Den røde farve gør at man lettere kan se kastelinens længde og derved har nemmere ved at kaste med samme længde line hver gang, det vil sige den del man kaster med som er udenfor topøjet på stangen.

Fluelinen har en vejledende pris på 499 kr.

Running line

Running linen er den type skydeline som bruges sammen med skydehoved, eller shooting head. Runninglines funktion er at skyde fluelinen ud gennem fluestangens øjer.

Flydende WF line - Xstream WF8500F
Xstream WF8500F: Flydende weightforward line med en kort klump på 8.5 meter og en tynd runningline. Front og bag-taperingen giver en perfekt balance på både korte og lange kast.

Running linen er opbygget af flettet nylon i kernen og er betrukket med en glat overflade, eller coating. De fås i både synkende og flydende, og personligt foretrækker jeg at fiske med den flydende variant.

En running line minder en smule om en skydeline idet begge typer har til hensigt at få linen ud gennem øjerne, men skydelinen er en art nylon, har mindre diameter, er mere stiv, minder mere om en almindelige monofil-line og ofte langsomt-synkende (slowsink).

Skydehoved

skydehoved (SH - shooting head)
Xstream SH9000F skydehoved

Skydehovedet (shooting head – SH) bruges sammen med en running line og udgør den ”tunge” del af fluelinen, som også er den man kaster med.

Skydehovedet kan have forskellige tykkelser, længder og vægt, og det er vigtigt den er tilpasset stangens længde og aktion. Et skydehoved er en videreudvikling af WF (Weight Forward) og man kan ofte kaste længere med et skydehoved. Derfor bruger man det tit ved kysten.

Backing

Backing er den lange line, der ligger bag running linen og er stykket som fisken kan stikke afsted med.

flueline backing
Xstream 20lbs. Dacron Backing. Fluogul 90 m. Pris 99,00 kr.

Du kan godt slippe afsted med en billig nylon løsning her, men jeg anbefaler 20 lbs Dacron backing fra Xstream til omkring 99 kr. Den er næsten selvlysende skrig-gul og der er 90 meter at give af.

Forfang

Flueforfanget (flyleader) er den tynde, gennemsigtige nylon-line som holder fluen.

flueforfang
Xstream nylonforfang. Prisen er 89,50 Kr. for tre forfang

Jeg har valgt Xstream nylonforfang (12 fods CoPolymer Flyleader), som kommer i en lille pakke hvori der ligger tre stks. Vejledende pris for pakken med de tre forfang er 89,50 kr.

Du får glimrende brudstyrke, med et 12 fods forfang og spidsdiameter på 0,28 mm.

Når du monterer, skal du forlænge forfanget med et lige stykke nylon, eller spids-materiale. Det fås på mindre 25 meter spoler og skal være tyndere. Fx 0,26 mm og 50-70 cm lang (afhængig af størrelsen på fluen). Jo større fluen er, desto kortere skal forfanget være.

spidsmateriale leader
Spidsmateriale – leader

✅ Udstyr og tilbehør

Som til så meget andet lystfiskeri på alle niveauer, findes der umådeligt meget forskelligt gear til flue i form af udstyr og tilbehør.

Langt fra det hele er en nødvendighed for at komme i gang, men noget af det kan være en hjælpende hånd i nogle situationer.

Linekurv

linekurv
Eksempel på en linekurv. Der findes mange forskellige udseender.

En linekurv er en lille kurv man kan spænde om livet, som har til opgave at holde på linen, så den ikke filtrer sig ind i alt muligt.

En linekurv kan bruges til linen på både land og i vand. Den er specielt anvendelig iført waders ude i vandet, hvis der er grøde hvor du står og hvis du fisker med synkeline. Linen får derfor ikke fat i en masse krat ved udkast.

En linekurv er langt fra et krav og mest smag og behag. Selv bruger jeg den sjældent, men nogle fluefiskere lader til at sværge til den.

Fluesæt

Et fluesæt er, som navnet antyder, et færdigt og komplet sæt af fiskegrej bestående af fluestang, fluehjul og flueline – god combo til nybegynderen.

Vælger du et fluesæt, fremfor at sammensætte selv, er du sikker på at få fluegrej der passer sammen. Et fluesæt vil typisk kunne fås til en overkommelig pris, som nybegyndere ofte vælger.

At købe et færdigt fluesæt, er lidt som at købe en færdig PC, hvor delene allerede er sat sammen.

Udover at du får dele som er tilpasset hinanden, får du også ofte hele herligheden til en billigere pris, da sælger kan sælge det samlede sæt billigere, end hver enkel “del” separat.

Hvordan vælger jeg fluesæt?

Når du skal vælge et fluesæt, er der nogle spørgsmål du bør stille dig selv.

  • Hvad er mit budget?
  • Hvor vil jeg bruge mit fluesæt?
  • Hvilken type flueline ønsker jeg at have på?
  • Hvad har jeg tænkt mig at fiske efter?

Når du har en idé om ovenstående, er det lettere for dig at kigge efter færdige sæt.

Fluesæt til kysten

Sigt efter et allround-sæt til kysten, da der ikke er særlige forhold. Det handler mest bare om at kunne kaste i alt slags vejr og så gerne et stykke ud. Et godt bud er en 9 fods fluestang i klasse 8. Da jeg foretrækker en flydende line, vil jeg også anbefale det her.

Fluesæt til åen

Hvad enten der er tale om større åer som Gudenå, Skjern Å, Vidå, Storå, Varde Å, Ribe Å, Suså, Odense Å (som jeg ofte selv bedriver fluefiskeri ved her på Fyn) – eller helt små bække og mindre åer, vil grejet afhænge af lokationen.

Der findes mange forskellige fiskearter i de danske åer og grejet vil, dels afhænge af hvad du fisker efter, og dels hvor stor åen er.

Fx bruges tohånds stænger til laks (deraf ”laksestang”) og enhånds fiskestænger til bækørreder og stallinger.

Du er meget velkommen til at tage fat i mig og få et gratis råd til hvad du skal bruge til dit specifikke fiskevand eller -plads.

Fluesæt til Put and Take

Til et besøg i put and take vil jeg personligt igen gå efter et allroundsæt. Det er altid lidt svært at guide specifikt til steder der, i sagens natur, kan se meget forskellige ud.

Når det er sagt, så går du sjældent galt i byen med en stang i klasse 5-6 eller måske en 7’er i 9 fods format, til nogle af de tungere 5 kg regnbueørreder, man nogle gange ser. Læg dertil en flydende line og et helt standardhjul (vil mene fluehjulet det er mindre vigtigt til de ikke-så-krævende forhold i en P&T).

Fluesæt til sø, branddam og mose

Her vil jeg anbefale samme grej som til Put and Take, dog med undtagelse af, hvis det er gedder du er efter. Til de største gedder kan det være en idé med klasse 8-9.

Jeg vil vælge enten flydende eller synkende line afhængig af søens dybde. Gedden går ofte nede ved bunden, og langs med sivbrammer, så er søen (eller skrænten – det er altid godt at fiske gedder ved skrænter) dyb, vil jeg bruge synkende line så du kan komme ned til dem.

Husk geddeforfang, da den har syleskarpe tænder, der nemt bider almindeligt forfang over.

Waders og beklædning: Så du kan komme ud i vandet

Selvom du mestrer underhåndskastet kan det nogle gange alligevel være en nødvendighed at skulle ud i vandet for enten at kaste ordentligt, eller nå langt nok ud. F.eks. ved store floder eller elve.

Her bruger vi waders eller skridtstøvler, som sørger for tørre tæer og højt humør 🙂 Denne type beklædning fås i flere materialer, såsom neopren, åndbar og PVC, ligesom at det også er muligt at få waders til børn. Du kan også vælge vadesko, som giver bedre komfort, mere stabilitet og som fås med både filtsål og gummisål.

Igen, findes der mange kvalitetsmærker – herunder bl.a. Geoff Anderson.

Tilbehør nævnt her har jeg skrevet vejledende udsalgspriser på, men produkterne ses af og til billigere ved udsalg.

Fluer og fluebinding

Hvad angår endegrej, sværger mange fluefiskere egenbundne fluer.

Fluer
Min flueæske, som indeholder et stærkt udvalg af fluer med god effekt til forskellige fiskepladser

-Og ja, det kan ganske rigtigt være en fantastisk givende oplevelse at fange en fisk på din egen kreation, men det kræver også en smule snilde og teknik.

Her vil jeg give et kort oprids af hvad du skal bruge af værktøj og materiale til fluebinding.

Fluestik – fluestikket er den metalanordning der holder fluen når du binder. En nødvendighed til alle typer af fluer. Du kan få fluestik der enten skal spændes fast til bordet eller kan stå selv. Jeg foretrækker en der står selv, så du har plads til at arbejde og så ikke al materialet ender på gulvet når du klipper.

Prisen på en bindestok spænder vidt fra et par hundrede, til flere tusinde kr. Men du kan for nogle få hundrede kroner få ude mærkede  Bindestokke.

Saks – saks skal du bruge til at klippe tråd og fluebindingsmateriale til. Saksen til fluebinding ligner lidt en gammeldags neglesaks idet den har et relativt lille skær/blad. Nogle runder/krummer en anelse, men det er smag og behag. Her vil jeg vælge en saks af god kvalitet, som holder skæret. Ligesom hos en frisør, er en sløv saks voldsomt irriterende.

Prisen på en udmærket saks ligger på omkring 200-350 kr.

Trådholder – bruges til at holde trådspolen du binder med. Her vil jeg vælge en billig model da kvaliteten ikke har det store at sige. Den er svært at ”slide op”, så at sige. Pris fra 40 kr. og opad.

Dubbing-nål – anvendes til påføring af lak. Når du fluebinder skal knuderne forsegles med lak og det bruger du dubbingnålen til, så du kan være helt præcis i dit arbejde. Det kan lade sig gøre at binde fluer uden brug af lak/forsegler, men jeg vil ikke anbefale det.

Når først fluen har været i munden på fiske og har stiftet bekendtskab med din yndlingsbusk, stiger risikoen for at hele fluen optrevles uden lakforsegler. En dubbingnål kan du få for en 20’er.

Whipfinisher – bruges til at binde slutknuden på fluen. Jeg vil ikke anbefale at binde knude med fingrene, da det simpelthen ikke er hverken besværet eller tiden værd. Med lidt øvelse kan du binde en flueknude på to sekunder med en whipfinisher og da der gerne skal mere end en knude til på en flue, er den hurtigt tjent hjem 😉

De står til omkring 20-50 kr. på diverse online webshops.

Hackelklemme – bruges til at holde styr på hackelfjerene når du binder. Du klemmer blot på klemmen så den åbner sig og derefter holder fjedermekanismen fast på fjerene, så du nemt og enkelt kan påbinde på fluen. Grib fast om enden af fjeren, vinkl rundt om fluen, lad klemmens vægt holde fjeren på plads og bind.

Prisen på hackelklemmen varierer voldsomt, fra 20 kr. til flere hundrede. Personligt har jeg altid bare brugt en helt billig og det har virket ganske glimrende.

Andet fluebindsværktøj inkluderer dubbing-twister, rørflueværktøj, diverse lamper, holdere og fjerbørste (bare brug en gammel tandbørste). Til nybegynderen, er disse ikke nødvendige. Har du lidt tilovers i fluebindingsbudgettet, ville jeg bruge det på fluebindingsmateriale i stedet.

Fluebindingsmateriale – der findes bogstavelig talt et hav af materialer til at binde fluer og der er næsten ikke grænser for hvad man kan bruge på sin flue. Hvordan man binder fluen vil også, i den grad, afhænge af hvilken flue der er tale om, hvad den skal bruges til, om den skal synke eller flyde osv.

Gængse fluematerialer inkluderer chenille, garn, dubbing, flash (det der glimter), fjer, marabou, hår, skind, hanenakker, sadler og meget andet. Materialerne fås i både dyrematerialer og syntetiske og spænder bredt. Min anbefaling er at finde ud af hvilken flue du ønsker at binde og så søg efter den på YouTube. Der er hundredvis af gode videoer at gå i kast med.

Fluemønster – der findes ”klassikere” indenfor flue og dem binder man ud fra en ”opskrift”. En opskrift i fluebindingsterminologi kaldes et fluemønster og kan ligeledes findes på nettet.

Når du starter ud som fluebinder er det en fordel at følge fluemønstre – dels så du lærer hvordan og hvorledes, og dels så du er sikker på at binde en flue der allerede er testet med positive resultater.

Tørfluer

Mange synes tørfluer er de sjovest at fiske med og undertegnede er en af dem. De ligger sig på overfladen af vandet med god effekt og man kan nemt se når fisken hugger efter den, da den går helt op til overfladen og slår et plask i vandet idet den tager fluen.

Hvilke tørfluer skal du bruge og hvilke er de bedste?

Det korte svar er, at det kommer an på tid og sted. Som hovedregel handler det om at imitere naturen og derfor skal du fiske med tørfluer der klækker i området på tidspunktet.

Kan du imitere en flue, som er en naturlig bestanddel af omgivelserne, er der større chance for at fisken ikke mistænker ”ugler i mosen” og vil gå efter den.

Hvordan ved du hvilke fluer der klækkes? Her er et par tips.

Det bedste du kan gøre er at studere omgivelserne. Kig dig omkring ved fiskevandet og læg mærke til hvilke typer fluer der flyder langs overfladen.

Hvis ikke du helt kan greje hvilke insekter der er tale om, er det næstbedste blot at prøve at ramme rigtigt med størrelse og farve.

Det er også en kanon idé at researche søen eller åen inden du tager afsted, så du allerede på forhånd ved hvad der rører sig. Prøv et par Google-søgninger på [sted] + [fluer]. Du kan af og til finde guides til fiskevand på blogs og lystfiskeforums, som andre venlige lystfiskere har lagt ud.

Ellers så prøv den lokale fiskebutik og hør dem hvad der virker og hvornår.

De lokale fra området ved typisk hvad der virker bedst, uanset hvad du fisker efter. De ved også hvor der er bedst.

Når det er sagt, så får du her de 9 bedste tørfluer.

  1. Adams
  2. Sparkle Dun
  3. Caddis
  4. CDC Midge
  5. Stimulator
  6. Royal Wulff
  7. Griffiths Nat
  8. Madam X Hopper
  9. Blue Winged Olive (Baetis døgnflue)

Vådfluer

Vådflue er typen af fluer der imiterer insekter under vandets overflade. Vådfluer driver ofte med strømmen og kan ligne druknede insekter der er faldet i vandet. Nogle vådfluetyper synker helt til bunden, hvis ikke fiskeren trækker i linen.

Hvornår skal du bruge vådfluer?

Som med tørfluer handler det om at studere omgivelserne. Kig på vandet og se om fiskene slår. Hvis du ikke ser dem gå op til overfladen for at æde, bør du bruge vådflue eller nymfe.

Nymfer

Nymfer virker lidt og minder om vådfluer idet nymfen skal forestille larven, der senere bliver til flue. Hvor vådfluen ofte har strømlinede fjer (som er bundet langs fluens krop, så den ikke flyder), har nymfen bare en lille tyk krop uden fjer.

Nymfen kan også have en lille metalkugle i front, som skal imitere et hoved eller store øjne. Det hjælper også til at få den til at synke i det øjeblik den rammer vandet.

Igen, hvad du skal bruge på den pågældende fisketur på den pågældende fiskeplads, afhænger af tidspunkt og omgivelser. Det bedste råd er som sagt at studere miljøet og se hvad fiskene gør. Hvis du imiterer naturen, giver du dig selv de bedste chancer for at få en forsigtig krabat på krogen.

Af andre kvalitets-fluer kan nævnes flere fra Rapala, Pattegrisen m.m.

Flueæsker er selvsagt en god måde at transportere dine flue, så du ikke har fiskekroge siddende overalt når du når frem 🙂

Forskelle mellem fiskeri med flue- og spinnestang

Fluefiskeri Spinnefiskeri
Fiskestang Flue fiskestænger er lette – bruges til at kaste flueline og derved fluen. Spinne fiskestænger er tungere – bruges til at kaste monofil-line med agn/spinner som kastevægt.
Fluer vs. spinner Her anvendes fluer (tørfluer, vådfluer, nympfer, streamere), som imiterer naturens insekter, små fisk og små dyr. Ved spinnefiskere anvendes spinnere, blink, woblere etc. som oftest imiterer andre små fisk.
Linetype Flueline, forfang, forfangsmateriale, backing – bruges til at kaste endegrej som lette fluer. Lette monofil-liner, ofte af nylong – bruges til at kaste tungere agn.
Å vs. sø Praktiseres oftest ved rindende vand, som åer, floder og kyster. Søfiskeri bedrives dog også. Modsat, praktiseres spinnefiskeri ofte i stillestående vand som søer, P&T. Kystfiskeri bedrives dog også.
Præsentation Med fluekastet kan du nemmere fiske op mod strømmen. Nemmere at præsentere fluen uden plask og larm. Fluekastet er mere præcist. Spinnefiskeri er godt til at imitere fisk nede i vandet i alle dybder. Man spoler ind fremfor at lade agnet flyde langs strømmen.

Fiskeri med flue på spinnestang

Magter du ikke at give dig i kast med fluestangen, kan det godt lade sig gøre at fiske med flue ved hjælp af en almindelig spinnestang og spinnefiskeri. Du kan måske endda bruge til trolling også, men dér er jeg ikke ekspert.

Bombarda: Hvad er det?

Bombardafiskeri er en meget alsidig fiskeform og nemt at gå til. Det er især populært hos begyndere og personer der sjældent fisker.

Det er måske ikke så krævende som med fluestang, men har du ikke fluegrej og stadig ønsker at prøve fluen af i dit yndlingsvand, er flåddet en mulighed.

Bombardafiskeri består af et flåd, som sammen med tilbehør som svirvel, stick, forfang, perler, krog og blysplithagl, agerer kastevægt og gør dig i stand til at få fluen ud til fisken.

Kort fortalt er der tale om et vægtet flåd og et forfang, som fluen er bundet på.

Et komplet setup / bombarda-rig ser således ud:

bombarda-rig
Illustration af færdigt bombardarig
bombarda-forfang
Sådan ser bombarda-forfang ud | kilde: FiskesøerDanmark

Bombarda bruges ikke kun til flue-fiskeri.

Som agn kan fiskeren bruge både orm, PowerBait, jigs og små spinnere. Vægten fra rigget gør, at du kan kaste længere med lette blink og spinnere.

Kursus for begyndere

enhåndskursus for begyndere ved kyst
En session hvor vi står og øver fluekast ved kysten. Jeg går rundt og hjælper alle individuelt.

Hvis du har fået mod på at prøve kræfter med fluestangen, så er du mere end velkommen på et af mine mange kurser for begyndere.

De afholdes løbende igennem hele året og er en fantastisk måde at lære at kaste og fiske med flue, helt fra bunden. Kontakt mig ved at klikke på nedenstående knap – jeg er også på både Twitter og Facebook, hvis det er nemmere.

Jeg er så sikker på du lærer at kaste, at du får læringsgaranti. Lærer du ikke at kaste med flue, får du pengene tilbage.

Gavekort er også muligt, hvis du vil glæde en af dine nærmeste. Kontakt mig for at høre nærmere.

Klik på linket herunder for at deltage.

Jeg glæder mig til at se dig 🙂

Vil du lære at fiske med flue i 2021?

Tilmeld dig fluefiskerikursus for begyndere i dag!

chevron_rightVælg kursus og se mere